CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

4 de juliol del 2017

Blog Barri del Port, 5 anys d'un blog pioner com a mitjà de comunicació propi d'un barri a Tarragona

Adria Recasens, autor del Blog del Barri del Port

Aquest estiu el Blog del Barri del Port compleix cinc anys des que va ser engegat pel periodista Adrià Recasens a l'estiu del 2012, esdevenint de forma pionera en el primer mitjà de comunicació d'un barri a Tarragona, i situant-lo també a les xarxes socials, un projecte que al llarg de la seva trajectòria i tasca s'ha consolidat com un referent a la ciutat.

La idea va sorgir just abans de les festes del barri de l'estiu de fa cinc anys per la manca de cap referència ni informació sobre aquestes, ni cap rastre sobre el barri, la seva història o els seus gegants, en un moment on la facilitat que proporciona Internet ho feia incomprensible. D'aquesta manera va iniciar-se aquest espai web informatiu que va anar-se completant amb la història del que és el segon barri més antic de la ciutat, els seus carrers, els encants turístics, les seves festes, gegants i cucafera, etc. junt amb notícies sobre les principals mancances del barri i l'actualitat del seu dia a dia i del veïnat.

Reconeixement i col·laboració amb l'A.V.V del Port

L'A.V.V del Port de seguida va mostrar interès i gratitud amb la tasca realitzada de forma desinteressada en favor del barri per part de Recasens, fins al punt de fer-li entrega d'un premi de reconeixement públic durant les festes del barri l'any següent amb la regidora de cultura del moment, Carme Crespo. Des de primer moment la col·laboració del blog i el seu autor amb l'entitat veïnal ha estat estreta servint d'altaveu i difusió de la seva tasca i activitat, i també en l'àmbit organitzatiu.

Amb els anys, Recasens ha esdevingut cap de comunicació de l'entitat veïnal i ha entrat a formar part de la nova junta directiva. Tot i així, cal recordar i remarcar que el blog i les seves xarxes socials des de primer moment són independents i plurals, no són la web i xarxes de l'associació, i es dóna cobertura també a la resta del teixit associatiu, social i comercial del barri, l'entorn i la Part Baixa en general.
Blog del Barri del Port fa 5 anys de trajectòria informativa

Precursor d'altres barris a Internet i Xarxes Socials

Poc a poc i d'una manera o altra, el blog va anar-se convertint en el que podria considerar-se com el diari local d'un poble, diari digital d'un barri en aquest cas, i amb el temps complementat amb vídeos i canal YouTube a mode de la seva pròpia televisió, Barri del Port TV, amb entrevistes, reportatges i cobertura d'actes i esdeveniments.

Al llarg d'aquests 5 anys el blog ha estat referent i font d'informació en molts casos d'altres mitjans de comunicació locals i del mateix mode ha recollit articles i notícies d'ells, tot i que la producció pròpia és un dels objectius prioritaris. Amb els temps, la informació referent als Gegants del Port i la Cucafera de Tarragona, peces vinculades al barri, han quedat en segon pla amb la creació dels seus propis blogs.

Pel que fa a xarxes socials, de mica en mica la resta de barris i associacions han anat incorporant la seva presència a Internet fent difusió també de la seva tasca i actualitat, en alguns casos fins i tot obtenint major nombre de seguidors, tenint present que gran part de la població del Barri del Port és d'edat avançada i poc usual al món digital.

El Blog en xifres

Actualment el Blog del Barri del Port és seguit de forma totalment orgànica (sense campanyes de pagament) per més de 1.500 persones a Facebook amb notables resultats de visionaments i interaccions en les publicacions, i més de 1.400 a Twitter. Present també a Youtube amb 120 subscriptors i més de 180 mil reproduccions totals entre l'entorn dels 300 vídeos oferits, i més recentment perfil a Periscope amb emissions en directe i 28 seguidors.

En quant al blog, amb notícies gairebé cada dia, un total de més de 1.660 entrades publicades i més de 300 mil planes vistes, en aquests cinc anys, en gran part des d'Espanya, tot i que seguidament també un volum des d'Estats Units, Alamània, Rússia i França, entre altres països. El blog ofereix sistema de subscripció per rebre les notícies al correu i compta amb un format apte i adaptat per a dispositius mòbils, el 44% de visitants ho fan des d'Android i un 28% amb Windows, entre altres sistemes operatius.

El Blog del Barri del Port agraeix a tots els seguidors i visitants la confiança i el seguiment, esperant seguir comptant amb ells molts més anys més i seguir incrementant-los.