CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

17 d’abril del 2018

Es presenta la reconstrucció metàl·lica del Teatre Romà a la Part Baixa

Reconstrucció del Teatre Romà a la Part Baixa

El Teatre Romà de Tarragona, el sempre abandonat i oblidat a la Part Baixa, comença a agafar rellevància amb la última intervenció realitzada al momument del segle I dC, sobre el qual s'ha col·locat una gran estructura de ferro que simula les antigues graderies, i que ha estat presentat avui. 

Tot i que alguns poden criticar la "ferralla"que es veu a primer cop d'ull, l'objectiu de la reconstrucció, per part de l'Àrea de Patrimoni de la Generalitat, és evocar l'antiga graderia que tindria el teatre en època romana, mitjançant materials que no amaguesin els elements originals conservats, i per aquest motiu s'ha optat per una estructura lineal de ferro.

Aquesta instal·lació forma part de la primera fase de museïtzació d'aquest parc arqueològic, d'uns 6.000 metres quadrats, i que integrarà les restes de dos edificis més, un nimfeu i unes termes, d'època posterior. També s'han restaurat les restes del teatre, de relativa monumentalitat, en una intervenció inicial pressupostada en 750.000 euros, que s'estendrà en els pròxims tres anys. 

Espai de representacions i símbol imperial

El recinte tenia capacitat per a més de 5.000 persones, i més enllà de ser un espai per a representacions, era un símbol més del poder de l'imperi romà que entorn al s.II va perdre ús. Al llarg de la història, l'àmbit va anar tenint diversos usos fins que, fa quaranta anys enrere, es va veure amenaçat per la construcció d'un bloc de pisos i que es va frenar per una forta oposició veïnal. Un impàs del qual encara se'n conserven els pilastres inicials, i que el consistori vol conservar perquè considera que també forma part de la història, i s'han consolidat els murs de contenció del carrer Caputxins.

Ara la segona fase suposarà l'obertura del teatre a la ciutadania. Durant la Tàrraco Viva es faran jornades de portes obertes i, posteriorment, s'organitzaran visites concertades. En paral·lel, se seguirà excavant la resta del solar i l'enderroc d'unes naus annexes a l'àmbit. La Generalitat s'ha compromès a invertir un milió d'euros més en els pròxims dos anys.