CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

25 d’abril del 2021

El projecte 'Sostre 360' s'instal·la al Barri del Port amb seu social per a una trentena de joves sense llar

La seu social dels joves s'ubica a la cantonada entre carrer Cataños i Sant Miquel


El local de la cantonada entre el carrer Castaños i carrer Sant Miquel al Barri del Port s'està adequant com a nova seu social d'una trentena de joves sense llar en el marc del projecte 'Tarragona Sostre 360'

Els mateixos joves van començar a treballar-hi el passat 10 d'abril per tal que el que havia estat magatzem i aparcament de l'empresa d'electricitat Álvarez Beltrán, uns baixos de 400 metres, es reconverteixi en un espai amb gimnàs, perruqueria, estudi de rap, i televisió, entre d'altres. Per altra banda, hi comptaran amb un altre antic restaurant de la ciutat a mode de taller de cuina.

Fundació EVEHO, s'ha fet càrrec del projecte. Són 30 joves majors d'edat que busquen oportunitats i han accedit a aquest programa social de la Fundació La Caixa i de la Generalitat, a través d'entrevistes i d'una comissió gestora interdisciplinar que ha anat aprovant cadascuna de les incorporacions derivades des de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona. Entre ells, n'hi ha que han arribat a viure al carrer després de quedar-se sense prestacions, n'hi ha que estan ocupant irregularment un habitatge, etc.

Discrepàncies veïnals

Davant el desconeixement del projecte entre el veïnat, alguns veïns van donar toc d'alarma fa un parell de caps de setmana en veure moviments dels joves a l'interior del local i darrerament han augmentat els rumors i la informació al respecte d'aquesta realitat. 

Entre el veïnat comencen a sorgir discrepàncies entre els que es mostren contraris, preocupats i descontents amb aquest fet, i els que valoren positivament una iniciativa que serveixi per encaminar la vida d'aquests joves.

Davant de tot plegat, i segons ha pogut saber el Blog del Barri del Portla Fundació s'ha posat en contacte aquesta setmana amb l'AVV del Port per donar a conèixer el projecte de primera mà i fins i tot oferir la possibilitat d'establir sinergies i inclusió social entre els joves i el veïnat. El local, a mode de seu social, ha de servir als joves com a punt de trobada on establir sentiment de pertinença. 

En declaracions al Blog del Barri del Port, l'AVV del Port es mostra sorpresa amb la posada en marxa d'aquest projecte en aquest local que era un dels possibles espais on ubicar una llar de jubilats per part de l'Ajuntament, un reclam encara pendent, i aixi ho ha manifestat la seva presidenta al consistori amb molèstia. D'altra banda, l'entitat veïnal, assabentada quan  el projecte ja està en marxa i no abans, tot i valorar com a positiu l'objectiu del projecte, mostra preocupació donada la problemàtica que ja existeix al barri pel que fa a les ocupacions il·legals, i l'existència ja d'altres espais i serveis socials entorn a col·lectius vulnerables i delicats, en considerar que no ajuda a combatre contra l'estigma associat a la Part Baixa.

Combatre el sensellarisme que comporta problemàtiques derivades

El projecte pretén donar resposta i servir als joves sense llar per tal que ocupin el seu temps, se'ls ofereixi acompanyament, formació i competències per a la inserció laboral, així com relacions comunitàries i familiars, per afavorir el procés d'emancipació i tinguin així accés a un habitatge de forma legal.

En aquest sentit, el programa, d'obligada permanència d'un any i un màxim de cinc, s'enfoca a qualsevol jove que es trobi sense llar amb l'objectiu de fer un acompanyament i un suport per redirigir la seva vida i obtenir oportunitats, i fer front i donar resposta així a la situació de desemparament amb que es troben aquells joves que sense referents s'acaben degradant amb facilitat un cop es veuen abocats al carrer. Aquest fet provoca que alguns d'ells acabin acumulant causes pendents per robatoris, que els impedeixen aconseguir més tard una feina malgrat vulguin sortir d'aquest cercle. El projecte compta amb una assessoria jurídica tant per qüestions relacionades amb la documentació com també jurídica que els permeti refer les seves vides.