CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

7 de setembre del 2021

La Part Baixa entre les zones amb major nombre de pisos ocupats a Tarragona

Segons un article publicat pel Diari de Tarragona la Part Baixa és juntament amb la Part Alta, Ponent i Sant Salvador, les zones amb major nombre de pisos ocupats.

El rotatiu assenyala que la Guàrdia Urbana de Tarragona té detectats un total de 90 habitatges ocupats il·legalment a la ciutat. Així ho assegura la unitat especialitzada a perseguir delictes contra el patrimoni, que porta anys realitzant un seguiment de les dades. La majoria de les ocupacions es registren en pisos buits, propietat d'entitats bancàries, però també s'han detectat algunes en locals comercials, com l'antiga oficina de La Caixa al carrer Apodaca i Plaça dels Carros.

La regidora de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Tarragona, Cristina Guzmán, destaca al Diari que cal diferenciar entre dos tipus d'ocupació: la que duen a terme les famílies vulnerables i la que va acompanyada d'incivisme i inseguretat. Per a la primera, Guzmán recomana acudir a serveis socials de l'Ajuntament per a trobar una solució. L'ocupació conflictiva és la que més preocupa el Consistori.

En aquest sentit des de la Guàrdia Urbana està establert un protocol per a evitar o solucionar problemàtiques derivades de l'ocupació. El primer pas és investigar el propietari i contactar amb ell amb la finalitat de convèncer-lo perquè interposi una denúncia. De fet, aquesta unitat especialitzada del cos policial també s'encarrega de dur a terme un inventari de manera periòdica dels habitatges susceptibles de ser ocupades i, immediatament, demanen al propietari que es responsabilitzi de l'immoble i que la tapiï si és necessari.

Segons fonts de la Guàrdia Urbana, en la majoria de casos, la informació dels pisos ocupats arriba a través de les queixes ciutadanes per les molèsties que produeixen, i en moltes ocasions, la Urbana aconsegueix frustrar l'intent d'ocupació.

Organització veïnal

En aquest sentit tant des del consistori com des de l'AVV del Port recomanen al veïnat estar alerta i mantenir una comunicació directa tant entre veïns com amb el consistori i els agents policials per donar avís de qualsevol moviment o sospita per poder-ho evitar ja que suposa un malson per als que han de patir els problemes derivats de la convivència.

La regidora de Seguretat assegura que la col·laboració ciutadana és clau en aquests casos. Amb el pas dels anys i de les experiències, les entitats veïnals s'han organitzat i han elaborat protocols per a evitar les ocupacions. 

Per exemple al Barri del Port va ser força sonat el cas de l'edifici ocupat del carrer Orosi que portava de cap als veïns i que després de molts anys es va aconseguir desocupar per problemes estructurals de l'edifici. En el mateix sentit es recomana tapiar finestres i portes d'habitatges buits i no obrir la porta a cap extrany sota cap excusa. 

I es que un cop ocupat un habitatge, i tot i els esforços de la policia local, són els Mossos d'Esquadra els encarregats de desallotjar i per a això és necessari una ordre judicial que no sempre és fàcil i ràpid. 

Es pot contactar amb la Guàrdia Urbana de Tarragona al 092 o 977240345, amb Mossos d'Esquadra al 112 i amb l'AVV del Port al 977 241 050 / 640 81 67 30 o al correu aavvdelport@hotmail.com, a més d'alertar als veïns de l'entorn.

Consulta aquests 5 consells per evitar l'ocupació d'habitatges.