CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

4 de juny del 2019

5 Consells per evitar ocupes al teu edifici i/o habitatge


Davant el continuat problema d'ocupació que pateix el Barri del Port, cal que el veïnat prengui una sèrie de mesures i consells, i no deixi d'estar alerta, ja que no només és un problema per al propietari del pis a ocupar sinó que sovint acostuma a ser tot un infern per a la comunitat.

Quan un edifici pateix un problema d'ocupació pot trobar-se amb inquilins il·legals dels qui ni tan sols pot adonar-se (sort la teva!) o bé d'altres que són tot un problema. És en aquest cas quan la convivència es fa del tot insuportable i per tant una situació que cal evitar.

Problemes a la comunitat


Des d'ocupes que s'enganxen a la llum i/o aigua d'altres veïns o a la general de la comunitat provocant una despesa afegida, a banda dels problemes que pot suposar per mala connexió, curtcircuits i perill d'incendi, a ocupes que viuen amb insalubritat que ocasiona mals olors i plagues a la resta de l'edifici. També els hi ha que es dediquen a la ferralla i omplen el portal i les zones comuns de tota mena d'estris i voluminosos sense cap mena de respecte, així com la pujada i baixada d'aquests per l'escala o ascensor provocant desperfectes. 

Altres problemes derivats poden ser molèsties per soroll, baralles, venda de droga, orins o excrements humans i/o de gossos a zones comuns i altra mena de brutícia i poca o nul·la col·laboració amb la neteja i el descans del veïnat. Aquest tipus de perfil a més s'acompanya d'actituts violentes cap a la resta de veïns fins al punt de viure amb por i temor.

Els ocupes acostumen a passejar per carrers i zones observant i inspeccionant en cerca de pisos buits i el mode d'accedir. També s'avisen entre ells o fins i tot s'intercanvien habitatges o es venen la clau quan per algun ordre judicial han de marxar i per tant el problema és un no acabar.



Consells i recomanacions


A continuació algunes recomanacions que pots adoptar i demanar a la resta de veïns a seguir.

1. Si un habitatge queda buit, estigueu alerta, demaneu i forceu al propietari que si no té intenció de llogar-lo en breu, tapii la porta d'accés, finestres i balcons o adopti mesures de seguretat com portes i finestres blindades, alarmes o càmeres (també una opció al portal). El mode d'accedir no sempre serà forçant la porta del pis sinó i en molts casos pugen per canonades, balcons i finestres.

2. No deixeu la porta de l'edifici mai oberta ni obriu a cap desconegut sota cap pretext, fins i tot podeu tancar amb clau. Els ocupes no dubtaran a forçar el pany del carrer o fins i tot trencar els vidres per accedir.

3.Vigileu tant la vostra porta com la d'habitatges buits per possibles marques que puguin deixar per comprovar si viu o no algú, així com la recollida del correu a les busties. Si teniu un habitatge buit per que l'heu de llogar o feu ús puntual procureu que hi hagi senyals de vida. Esteneu i retireu roba, obertura de persianes a diferent nivell, eviteu plantes mortes o altres signes d'abandó.

4.Sortiu sempre a l'escala davant qualsevol soroll o sospita de què algú estigui forçant o violentant una porta i truqueu immediatament diversos cossos policials i al propietari o administrador. Del mateix mode si observeu individus observant l'edifici, adoptant actituds o intencions sospitoses o si observeu un pany forçat, estrany o un cadenat en alguna porta. Les primeres 24 hores són vitals perquè els puguin fer fora.

5.Manteniu comunicació i contacte entre el veïnat per estar al cas de qualsevol situació i que us puguin alertar tant d'una ocupació com un robatori.

La desocupació acostuma a ser molt complicada donades les lleis i aquests individus es veuen emparats més que el propi propietari o veïns que ho pateixen i se les saben empescar bé. De vegades el procés pot allargar-se anys. Tot i així aquest 2018 va aprovar-se una nova llei per facilitar la desocupació exprés en uns dos mesos. No obstant el dia a dia entre els que ho pateixen es fa etern i insofrible per tant és molt important no deixar de banda la problemàtica i tractar d'evitar-la fermament.