CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

5 d’abril del 2023

Coia Escoda i Ramon Aloguín presenten el llibre 'Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona'

L'Arxiu del Port de Tarragona presenta el llibre  'Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona' amb motiu del centenari del rellotge portuari, el pròxim dimecres 12 d'abril a les 19 h amb autoria de Coia Escoda i Ramon Aloguín. 

Es preveu, dins dels actes previstos per a la celebració centenària, realitzar una ruta guiada a l'històric element patrimonial portuari el 15 d'abril i el 3 de juny La setmana vinent, dimecres 12 d'abril, a les 19 hores, el Museu del Port de Tarragona, acollirà la presentació de la darrera publicació del Port de Tarragona, Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona per commemorar l'aniversari d'aquest emblemàtic monument portuari. 

A l'acte hi assistirà el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, amb els autors de la publicació, Coia Escoda Múrria, responsable de l'Arxiu portuari i historiadora, i Ramon Aloguín Pallach, arquitecte i divulgador de la història tarragonina i portuària. 

Enguany el Port de Tarragona celebra el centenari d'aquest emblemàtic element de la ruta patrimonial portuària amb l'edició d'un llibre que ressegueix les seves vicissituds: origen, modificacions i situació actual. 

Emblemàtic element patrimonial 

El rellotge portuari, situat a l'andana superior del dic de Llevant, es va construir el 1922 a partir d'una reivindicació històrica dels treballadors portuaris que demanaven tenir un instrument de control de la jornada laboral; per tant, havia de ser ben visible des de qualsevol indret de la zona portuària, d'aquí el seu emplaçament a la part superior del dic de Llevant. 

Cal tenir present que, en aquell moment, la torre del rellotge es podia veure, perfectament, des del capdamunt del carrer d'Apodaca, i també des dels dos molls que llavors formaven la infraestructura portuària: el moll de Costa i el Paral·lel al de Costa (actual Marina Tàrraco). 

El llibre, publicat per l'Autoritat Portuària de Tarragona, mostra els projectes que dos enginyers diferents van fer del monument: Serrano i Membrillera, els quals el dissenyaren seguint els cànons vigents en aquell moment, d'aquí el seu aspecte neoclàssic, però també amb tocs modernistes, especialment pel que fa a la forja que acull la campana.

La presentació es durà a terme dimecres 12 d'abril a les 19 h a la sala d'actes del Museu del Port de Tarragona.

Rutes guiades gratuïtes

L’obra és una de les novetats que enguany presenta el Port de Tarragona per la Diada de Sant Jordi i que la ciutadania pot adquirir tant a l’estand de la Rambla Nova com a les llibreries de la ciutat.

L’Arxiu del Port també ha programat, dins de les activitats per celebrar el centenari de la torre rellotge, un seguit d’activitats durant 2023. Aquest mes es farà la primera ruta guiada, el dissabte 15 d’abril a les 12 hores, a càrrec de l’arquitecte Ramon

Aloguín, un dels autors del llibre. La segona ruta es farà el dissabte 3 de juny. Le rutes són gratuïtes però cal fer inscripció prèvia a: arxiu@porttarragona.cat.