CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

27 de juny del 2024

Detingut a la Part Baixa un dels pressumptes implicats en la baralla amb arma blanca de dimarts a Sant Pere i Sant Pau

Intervenció policial aquesta tarda al c. General Contreras. Foto: Úrsula (veïna)


A inicis d'aquesta setmana es feia viral un vídeo d'una baralla amb arma blanca al barri de Sant Pere i Sant Pau que s'ha saldat amb la detenció a la Part Baixa d'un dels pressumptes implicats.

Els efectius de la Guàrdia Urbana de Tarragona, en el marc d'una operació conjunta amb agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, han detingut aquest dijous a la tarda a la Part Baixa un home de 22 anys com a presumpte autor d'un delicte de lesions. 

La investigació conjunta es va iniciar arran d'una ordre de recerca i captura després dels fets succeïts el passat dimarts 25 de juny al barri de Sant Pere i Sant Pau, quan un home hauria agredit a un altre individu amb una arma blanca. 

Objectes intervinguts.

La detenció s'ha efectuat a les 16.50 hores, en marc del pla d'acció per millorar la seguretat del carrer Orosi que es va posar en marxa el passat 13 de juny. Agents de la Guàrdia Urbana han localitzat l'individu mentre circulava en un vehicle a la cruïlla entre els carrers Orosi i del General Contreras. 

En l'escorcoll efectuat en el vehicle, els agents han localitzat i intervingut dues armes blanques, un projectil de calibre 7,62 d'una arma de guerra i diversos grams de marihuana. 

L'Ajuntament intensifica el patrullatge policial al Barri del Port per millorar la seguretat i estudia limitar els supermercats 24h

Aquest dijous l'Ajuntament de Tarragona ha celebrat una Junta de Portaveus entre els diversos partits per parlar de temes de seguretat, i especialment de la situació al carrer Orosi. L’alcalde Rubén Viñuales ha explicat que “va ser un compromís que vam prendre després de l’última Junta, per poder explicar als grups polítics i a la ciutadania les accions que s’estan duent a terme”.

Des del 13 de juny, la Guàrdia Urbana ha posat en marxa un pla d’acció que té com a objectiu reduir les conductes incíviques, el petit tràfic d'estupefaents i altres fets delictius. El pla combina el patrullatge intensificat, la vigilància tecnològica, el control administratiu i la investigació encoberta. Hi participen les divisions de Trànsit, Territorial, Serveis Centrals i Judicial de la Guàrdia Urbana de Tarragona i compta amb la participació del cos de Mossos d’Esquadra.

Aquestes setmanes, la Guàrdia Urbana ha fet 73 intervencions que inclouen identificacions, incompliment de les ordenances municipals, tinença d’armes, consum d’estupefaents entre d’altres. Fruit d’aquestes accions s’han detingut dues persones, una per una ordre judicial i l’altre per lesions greus.

L’alcalde ha destacat que el pla “no només permet abordar els problemes actuals de seguretat, sinó que també estableix les bases per a una prevenció a llarg termini, assegurant que el carrer torni a ser un lloc segur i agradable per viure i treballar”. Aquesta setmana, l’alcalde i l’intendent de la Guàrdia Urbana es van reunir amb els veïns de la zona, a qui Viñuales ha volgut agrair “les aportacions constructives” i ha posat de manifest que “el diàleg és un factor clau per poder trobar solucions a problemàtiques complexes”.

Accions més enllà de l’àmbit policial

L’alcalde també ha exposat que calen accions més enllà de les intervencions policials. En aquest sentit, durant la Junta de Portaveus s’ha parlat de poder limitar els supermercats 24 hores. Viñuales ha explicat que ja s’ha començat a sancionar establiments “especialment per venda d’alcohol més enllà de les 22 h, però també per altres infraccions”.

A més d’aquesta mesura, també s’ha dut a terme la millora de les càmeres de seguretat existents i s’està estudiant on col·locar-ne de noves. Un altre factor que es vol millorar és la il·luminació pública del barri, per millorar la percepció de seguretat. En aquest sentit, Viñuales també ha destacat que “el desplegament del Pla Integral de la Part Baixa serà un factor dinamitzador del barri”.  

Descontent veïnal


Una comissió de seguretat, creada entre el veïnat a partir de la concentració amb més d'un centenar de veïns el dimecres de la passada setmana al carrer Pau del Protectorat, es va reunir aquest dilluns amb l'alcalde i l'intendent de la Guàrdia Urbana per traslladar la problemàtica, preocupacions, propostes i conèixer el pla d'acció municipal al respecte, i aquest dimecres es va dur a terme una nova concentració veïnal a peu del carrer a Orosi. Des de la comissió lamenten la falta de concreció. «No se’ns ha especificat el nombre d’agents ni els seus horaris. Amb unes quantes hores no és suficient, els necessitem les 24 hores», denuncien, i en aquest sentit van reclamar estadístiques mensuals sobre l'activitat policial al barri.

D'altra banda assenyalen que en la reunió tampoc van aconseguir compromís per ubicar una comissaria de barri ni local alternatiu per a l'AVV del Port on poder-se reunir. Cal recordar que l'entitat veïnal continua sense poder dur a terme activitat donat que el local municipal del carrer Reial segueix apuntalat i sense avançar.

Finalment, més enllà dels supermercats 24h, es van referir als bars conflictius de la zona i l’alcalde els va comunicar que mentre aquests establiments compleixin els requisits legals, no es podrà impedir la seva activitat.

A la reunió de dilluns també es va comentar que no s'obririen nous serveis socials al barri i no obstant l'edenmà es va anunciar la posada en marxa de l'alberg que acollirà a partir d'aquest estiu persones sense sostre.

L'AVV del Port assenyala no haver estat convidada a cap d'aquestes reunions en representació del veïnat, com sí en altres ocasions, i davant d'una problemàtica històrica que ha estat denunciant i reclamant de manera constant. En aquest sentit la seva presidenta ha demanat una reunió amb l'alcalde i la consellera de Serveis Socials.

26 de juny del 2024

Mig any de presó per saquejar un pis del carrer Rebolledo al Barri del Port



Segons informa el Diari de Tarragona, la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Tarragona confirma la pena de mig any de presó imposat pel Jutjat penal número 4 a un home que va saquejar un pis del carrer Rebolledo al Barri del Port abans d'anar-se per venciment del contracte.

L'acusat, de nacionalitat espanyola i amb antecedents penals, el 15 de maig de 2014 va subscriure un contracte d'arrendament d'habitatge moblat al carrer Rebolledo de Tarragona per un període d'un any.

Segons el rotatiu, després de finalitzar el contracte, abans del 7 de gener de 2015, el processament es va apoderar d'alguns dels estris de l'immoble així com de portes i finestres d'alumini de la terrassa, que han estat valorats en 1.558,48 euros. També es va emportar el microones, els llums, un televisor i un moble de bany, entre altres efectes, valorats en 442,50 euros.

El condemnat apuntava que no havien indicis suficients contra ell per a condemnar-lo. Que quan va marxar va deixar les claus en la bústia de l'edifici i que l'endemà passat la propietària va acudir al pis, per la qual cosa qualsevol persona podria haver entrat en aquests dos dies.

L'Ajuntament instal·larà des d'aquest estiu persones sense sostre en pisos tutelats al carrer del Mar

Tal com ja s'havia avançat (veure), l'Ajuntament de Tarragona posarà en marxa durant aquest estiu el nou Servei d'Atenció Integral per a persones sense sostre, ubicat al carrer del Mar del Barri del Port i que comptarà amb setze places. Els usuaris, que seran seleccionats pels tècnics, s'hi podran estar tot el temps que necessitin i rebran el suport d'una desena d'educadors socials. 

La coordinadora del servei d'Atenció a Persones sense Sostre de Tarragona (PASS), Antònia Garcia, ha explicat que «no és un centre de dia, és per viure-hi». «Cada persona tindrà el seu temps per treballar la seva recuperació. En alguns casos seran tres mesos, en altres seran dos anys», ha especificat. Els treballadors s'hi estaran molt sovint, però no conviuran les 24 hores amb els usuaris. «És més semblant a un pis tutelat», ha comentat Garcia. L'espai, a més, comptarà amb un servei de vigilància.

La notícia no ha estat ben rebuda pel veïnat del Barri del Port que està en peu de guerra pels greus problemes de seguretat als carrers i molest amb que el consistori ubiqui en aquesta zona de la ciutat tants serveis socials. A més cal recordar la falta d'espais municipals per altres activitats i reclams històrics com local per a l'AVV, llar de jubilats, ludoteca, centre cívic, etc.

Des del servei assenyalen que «L'experiència que ja tenim és molt bona, mai hem tingut cap problema. Els pisos tenen una finalitat diferent, són per gent que ja està més recuperada i està en una fase més autònoma i que ja poden començar a tenir un pla de vida».

20 de juny del 2024

En Comú Podem proposa que un tram del carrer Smith es converteixi en zona de vianants

El grup municipal En Comú Podem Tarragona proposarà aquest divendres al plenari municipal mitjançant una moció, que un tram del carrer Smith del Barri del Port, entre els carrers Castaños i Castellarnau, es converteixi en zona de vianants. 

El grup considera que es poden aprofitar les futures obres de renovació del clavegueram per donar prioritat als vianants com s’ha fet en altres indrets de la ciutat. El conseller Toni Carmona detalla que el contingut de la moció va en la línia del que demanen els veïns del barri del Port. Creu que és una actuació que ajudarà a pacificar la zona i donar-li vida.

Actualment aquest tram és un dels que pateix més el problema d'inundacions i ja compta amb una ''rambleta'' en una de les voreres.

Més d'un centenar de veïns/es es concentren contra la inseguretat al Barri del Port

Aquest dimecres el carrer Pau del Protectorat, a tocar de les escales mecàniques del Palau de Congressos, va ser escenari de la concentració de més d'un centenar de veïns/es que van assistir a la convocatòria pels problemes de seguretat al Barri del Port, especialment al carrer Orosi i voltants.

Tot i que la cita estava prevista als baixos del centre aragonés, es va superar la previsió d'assistència, motiu pel qual la trobada es va haver de dur a terme a l'exterior, al carrer. Va ser un grup de veïns afectats els que van impulsar la convocatòria i consideren que el gran nombre d'assistents, tant comerciants com veïns, evidencia el problema real que existeix i el malestar del veïnat per la falta de solucions.

La remodelació recent d'aquesta via no ha millorat la situació que el veïnat pateix de manera històrica pel que fa a baralles, robatoris, drogues, etc. i recentment un comerciant va patir una agressió (veure).  De fet s'ha vist incrementat per nous establiments i un hostal, a més de l'augment de pisos tutelats, i serveis socials a la zona, segons assenyalen.

En aquest sentit, els veïns reclamen major presència policial i patrullatge a peu i fins i tot ubicar una comissaria, donat que les càmeres de videovigilància han perdut l'efecte dissuasori.

Entre els assistents no descarten presentar-se el plenari previst per aquest divendres a l'Ajuntament i s'ha agendat nova trobada el proper dimecres a la zona peatonal del carrer Orosi. Posteriorment a la cita, els grups de comunicació telemàtica del barri es van veure incrementats tant en usuaris com subgrups.

12 de juny del 2024

'Per la teva seguretat, mou-te!', la convocatòria del veïnat del carrer Orosi per al 19 de juny

Tornen les mobilitzacions al Barri del Port. Un grup de veïns i veïnes del carrer Orosi i voltants de l'estació han decidit passar a l'acció i convocar una trobada per al proper dimecres 19 de juny a les 19.30h.

La cita tindrà lloc als baixos del Centre Aragonés del carrer Pau del Protectorat, davant les escales mecàniques del Palau de Congressos per tractar i protestar contra els històrics problemes de seguretat que pateix aquesta zona del barri que ni amb la seva remodelació ha millorat com s'esperava.

En la mateixa línia els veïns de la zona van convocar fa un mes una reunió amb l'alcalde i l'equip de govern per traslladar les seves inquietuds, molèsties i pors. El veïnat assenyala que tot i la voluntat de l'ajuntament i les paraules de què s'hi està treballant, la situació no millora i el consistori únicament va retirar els bancs de manera dissuasòria per evitar l'estada d'usuaris concrets.

Recentment, un comerciant d'aquest carrer va patir una ganivetada per un usuari que l'endemà de ser arrestat ja en llibertat tornava a l'establiment de forma amenaçant i provocativa. Per aquest motiu els veïns i comerciants de l'entorn posen el crit al cel sentint-se insegurs, desprotegits i impotents per una situació perillosa, preocupant i persistent. Fins i tot a xarxes socials els veïns fan referència a les males ressenyes sobre la zona (veure)

Des de l'AVV del Port assenyalen que tot i no haver convocat aquesta acció la recolzen, ja que la seva funció és estar i recolzar al veïnat i que tot i traslladar els problemes d'aquesta zona del barri i assistir a reunions de seguretat i conéixer accions i actuacions al respecte, el problema persisteix i cada cop és més preocupant, perquè la presència d'armes no és nova ni puntual, com tampoc les baralles, robatoris, drogues, vandalisme i sexe al carrer... un seguit de realitats amb què el veïnat no vol conviure.

Precisament per dir "pou" la convocatòria fa una crida a la participació.

11 de juny del 2024

EMATSA preveu un seguit de cales al carrer Smith entorn el projecte d'inundacions de la Part Baixa

Tasques a clavegueram carrer sant miquel. Foto @framatic

Ematsa, l'empresa municipal d'aigües, ha comunicat a l'Associació de Veïns del Port de Tarragona l'inici el proper dimarts 25 de juny, d'unes obres per realitzar unes prospeccions arqueològiques per realitzar el projecte d'inundacions a la Part Baixa de Tarragona.

Aquesta actuació consta  de cinc cates al Cr. Smith  entre el Cr. Cardenal Vidal i Barraquer i el Cr. Castaños, de dimensions de 2,00x2,00 m. Segons l'empresa, no es tallarà el carrer, i s'habilitarà el pas de la circulació afectant al vial  d'estacionament de vehicles. 

La durada de les obres es preveu que sigui d'entre dues i tres setmanes demanant paciencia per les molèsties ocasionades.

Recentment les fortes pluges van ocasionar noves afectacions al veïnat del Barri del Port, especialment al carrer Castaños amb Smith i aquest dimarts hi ha activat novament el Pla Inuncat per previsió novament de forts aiguats que poden comportar noves inundacions.

10 de juny del 2024

Apunyalat un comerciant del carrer Orosi al Barri del Port

Els problemes d'inseguretat continuen al carrer Orosi tot i la seva remodelació, que entre d'altres, preveia una millora en aquesta problemàtica via del Barri del Port.

Segons 'El caso', un home hauria estat ferit a la costella esquerre aquest diumenge de matinada, en un atac que s'hauria produït en un supermercat del carrer Orosi de la ciutat. 

Un home hauria entrat a l'establiment a comprar begudes alcohòliques i el dependent s'hauria negat, motiu pel qual l'home li hauria clavat una ganivetada a sota del pulmó. 

Segons el mateix mitjà, l'home ferit va ser traslladat a l'hospital, on el van poder estabilitzar. Minuts després, els Mossos, que havien muntat un dispositiu a la plaça dels Carros, van poder detenir l'agressor. 

Es tracta del segon cas d'atact amb arma blanca al mateix cap de setmana a la ciutat.

6 de juny del 2024

La Sala Zero, afectada per les darreres pluges, cancela tota la programació de juny

La Sala Zero, ubicada al Barri del Port, ha enviat un comunicat aquest dijous anunciant la cancelació de la seva programació de juny per les afectacions que les darreres pluges van causar al local ubicat al carrer Nou de Sant Magí.

Comunicat:

Com sabreu, degut a les intenses pluges del passat dissabte, la Sala ZERO es va veure afectada per un greu episodi de filtracions d’aigua procedents de l’immoble situat a la planta superior. Aquesta incidència va motivar el desallotjament de la sala per motius de seguretat sense que, afortunadament, es produís cap afectació a les persones presents a la ZERO en el moment dels fets.

Tot i que a nivell estructural l’edifici es troba en bones condicions, malauradament sí que s’han produït importants danys a la sala i en part dels seus equips. El nostre personal tècnic continua valorant la magnitud d’aquestes afectacions i també hem realitzat un primer peritatge amb la nostra asseguradora. Per la seva banda, l’asseguradora de la propietat de la finca no ha aparegut fins avui dijous, cinc dies després dels fets i després d’haver insistit repetidament en la importància dels danys i el valor de l’equipament per al conjunt de la ciutat. Aprofitem aquestes paraules per exigir un tractament a l’altura de les circumstàncies.

De la mateixa manera, us comuniquem que, a l’espera de poder disposar de més informació sobre el procés de recuperació de la sala, hem decidit donar per cancel·lada tota la programació prevista per aquest mes de juny. Sentim moltíssim les molèsties que això pugui ocasionar. Tractarem, en la mesura del possible, de re-programar en dates futures els concerts i esdeveniments que hi havia previstos per aquestes properes setmanes, i òbviament, l’import de les entrades online ja adquirides serà retornat de manera automàtica. El retorn de l’import de les entrades físiques s’haurà de fer al mateix punt on es van adquirir.

Volem dedicar les últimes paraules d’aquest comunicat a agrair de tot cor totes les mostres de comprensió i suport rebudes. Fa goig sentir-se tan estimats!

2 de juny del 2024

Carrers i pàrkings novament inundats al Barri del Port per la forta pluja

La forta pluja amb tempesta d'aquesta nit amb gran quantitat d'aigua en poc temps i durant varies hores va provocar que al Barri del Port novament carrers com Castaños amb Smith i els parkings de les comunitats de veïns s'inundesin a causa del desbordament del clavegueram barrejant a la via pública les aigües pluvials i aigües fecals.

La plataforma d'afectats per les inundacions als barris marítims així ho va denunciar amb un vídeovídeo testimonial a xarxes. Altres veïns denunciaven que també havien estat afectats per inundació i entrada de gran quantitat d'aigua a terrasses i patis interiors a causa del desbordament de canonades i fins i tot en alguns casos els vàters.

Aquesta setmana l'Ajuntament anunciava l'adjudicació de la redacció del projecte del nou col·lector del clavegueram de la Part Baixa (veure) (veure) per solventar aquesta problemàtica històrica que el barri i el veïnat pateix cada cop que hi ha fortes pluges com les d'aquest dissabte.