CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

13 d’agost del 2013

Carrer Nou de Santa Tecla (Història)



Aquest carrer deu el seu nom i fa honor a la santa i patrona de Tarragona: Santa Tecla. El motiu pel qual el carrer inclou a la nomenclatura l'adjectiu 'Nou' (Carrer Nou de Santa Tecla) és perquè hi ha un altre carrer a la ciutat que porta el mateix nom. Concretament el 'Carreró de Santa Tecla' a la Part Alta.

Segons la llegenda sobre la patrona tarragonina, Tecla va ser una dona que extasiada per les predicacions de Sant Pau va voler acompanyar-lo en el seu pelegrinatge. El promès d'aquesta el va denunciar per bruixot i el van empresonar. Tecla va subornar amb joies als carcellers i va aconseguir el seu alliberament. Tots dos van viatjar junts i cristianitzaren el món.

Posteriorment, segueixen el seu camí per separat. Tecla va ser perseguida pels enemics del cristianisme i encara sotmesa a diverses tortures i càstigs va sortir immune. Entre els turments: va ser llançada a un fossat de rèptils verinosos que la van respectar, lligada a dos bous perquè l'esbocinessin aquests van perdre la força, en una foguera el foc es va dispersar cremant als seus botxins i fins i tot va ser tirada als lleons i aquests van llepar les seves ferides. Finalment la van deixar en llibertat i va viure en una cova dedicada a l'oració.


Uns soldats van ser enviats per ultratjar-la i va resar per alliberar-se i sortir pura. La cova es va esfondrar deixant solament al descobert el seu braç a la platja que per aquest motiu rep el nom de 'El Miracle'. Els seus seguidors van recollir les restes que van ser enviats a Armènia que posteriorment va enviar la relíquia a la Catedral de Tarragona. (més info.)

En aquest carrer es troben dues petites places, una arbrada i una amb forma de mitja lluna on els Castellers de la Colla Xiquets del Serrallo tenen local i efectuen els assajos.


Fonts: 
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové) 
-Calles Antiguas de Tarragona.(Instituto de Estudios Tarraconenses) 
-tarragona-goig.org