CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

12 de novembre del 2015

La Plaça dels Infants podria estar construïda sobre l'antic Port de Tàrraco (vídeo)

Una gran màquina de sondeig profund aquest matí a la Plaça dels Infants.
Foto: Blog Barri del Port

Els treballs per radiografiar i estudiar els carrers de la Part Baixa per saber cóm era el Port de Tàrraco van començar fa dies, tal com es va avançar (veure), i ja estan arribant a la seva fi. Avui es duien a terme a la plaça dels Infants i el carrer Vapor.

Com era el port i la façana marítima de l'antiga Tàrraco? Com arribaven els romans a la ciutat? Quin tipus de mercaderies i activitat es desenvolupava? Fins a quin punt de l'actual Barri del Port arribava l'aigua i on començava la costa? Aquestes són algunes de les moltes preguntes que es plantegen en l'estudi que fa dies van començar a la Part Baixa amb investigadors de la universitat de Southampton amb tècniques com el georadar o la tomografia elèctrica.

Tècniques de tomografia elèctrica avui al c.Vapor.
Foto: Blog Barri del Port
Radiografiant i sondejant el barri

Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) s'està realitzant el mateix estudi que a altres trenta ciutats europees amb port mediterrani i llegat romà. A Espanya s'hi treballa a Tarragona, Cadis i Cartagena. Una gran màquina feia avui un sondeig a la Pl.dels Infants que permet obtenir informació a quinze metres sota terra i conèixer així la fondària del Port a partir de sediments que es trobin i que es puguin visualitzar i estudiar.

Actualment es vol datar l'escullera dibuixada i esbrinar un possible mur de contenció que serviria per tancar d'una banda l’antic Port de Tàrraco i per l'altra aturar el cabal del riu Francolí. Segons es pensa, el Port de Tàrraco podria estar en aquella època en el lloc que actualment ocupa el Barri del Port. De fet, a prop de la plaça dels Infants estan els Jardins Vapor amb restes que ho evidencien.

Els investigadors explicant les tasques a la regidora
Floria. Foto: Blog Barri del Port
L’arqueòloga municipal Imma Teixell destaca que la informació a més servirà per futures intervencions municipals més enllà de l’arqueologia. Cal tenir en compte per exemple que hi ha pendent la remodelació d'aquesta plaça del barri. Per la seva part, la regidora de Patrimoni, Begoña Floria ha valorat positivament les actuacions, les tècniques utilitzades i la col·laboració dels diversos agents per poder conèixer més detalls i interpretar cóm era el Port de Tàrraco.


*Podeu veure les fotos en -aquest enllaç- al nostre facebook i a continuació el vídeo: