CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

10 de desembre del 2021

L'AVV del Port i La Xarxa de la Marina registren dues mocions per recuperar l'edifici del c.Santiyán i la millora de la Plaça dels Carros

L'Associació de Veïns del Barri del Port i La Xarxa de la Marina han registrat aquesta setmana dues mocions per ser llegides al plenari de l'Ajuntament de Tarragona, una per a la millora de la Plaça dels Carros i l'altra per a la recuperació de l'edifici municipal del carrer Santiyán per a ús social del barri.

Text moció per a la recuperació de l'edifici del carrer Santiyán:

De fa temps el barri del port pateix d’una manca d’equipaments socials i d’iniciatives públiques que puguin contribuir a revitalitzar un teixit econòmic deteriorat, que ha estat motiu de redundants queixes del veïnat i ha estat reconegut en altres mocions aprovades en aquest consistori. No volem insistir en el llistat de greuges, i sí que volem presentar propostes positives i viables de recuperació del barri.

És en aquest sentit que parlem de la recuperació de l’edifici de l’antiga escola del carrer Santiyán. 

Es tracta d’un edifici de propietat municipal, situat al carrer Santiyán, entre els carrers Pau del Protectorat i General Contreras. És una construcció del segle XIX, que va néixer com a escola religiosa amb l’església de Sant Nicolau, però que es va fer sobre una primera planta preexistent del que devien ser magatzems o botigues vinculades al Port. Després es va dedicar a escola religiosa de l’ordre de La Presentació i al marxar les monges, va passar a ser escola pública fins a finals dels anys 60, quan, amb la construcció de l’escola Pau Delclòs, es va deixar i es va cedir com a caserna de la policia nacional. Va tenir aquest ús fins que va passar a mans municipals, moment que va ser tapiat i abandonat.

L’edifici té un ampli pati adjacent al carrer, que era el pati de l’escola i que encara conserva una font en la cantonada nord-est. 

La recuperació de l’edifici de Santiyán per a ús públic i social contribuiria a solucionar un dels problemes del barri, com és la manca de locals per a la gent gran o les entitats veïnals. D’altra banda contribuiria a revitalitzar el teixit comercial del seu entorn i a obrir nous espais a la ciutadania. Al mateix temps recuperaríem un edifici amb una història molt lligada al barri i amb un una estructura arquitectònica que correspon al seu passat industrial i comercial, del que cada vegada van quedant menys testimonis.

D’altra banda tampoc volem posar-nos a la cua d’altres macro projectes pendents a la ciutat. És per això que plantegem un altre model, basat en la recuperació i l’aprofitament del que ja existeix, amb un mínim de recursos. A partir d’una consolidació i neteja inicial de l'edifici, anar fent una rehabilitació progressiva, en forma de mòduls, que aprofitant l’estructura de l’edifici es vagin preparant en funció de les possibilitats d’ocupació. L’edifici va, per dir-ho així, creixent a partir de uns usos adequats a l’estructura que ja existeix, que poden ser, des de locals per a les entitats del barri, aules i tallers, petits locals comercials o d’artesania, espais per a associacions, sala d’actes, ludoteca, punt d’informació turística, despatxos, local d’exposicions, o moltes altres activitats. 

El pati, netejat, arbrat, i visible des del carrer General Contreras amb una porta de reixa, seria totalment accessible a la ciutadania través de les seves dependències i possiblement connectat al carrer de forma ocasional. Aquest espai obert podria recollir activitats a l’aire lliure a l’estiu.

D’aquesta manera, un edifici abandonat esdevindria un pol de dinamització del barri.

Text moció per a la millora de la Plaça dels Carros:

La plaça dels Carros és un espai emblemàtic del Barri del Port que ha sofert una degradació progressiva per manca de manteniment durant els darrers anys.

Es tracta d’una plaça històrica, d’una gran qualitat arquitectònica en els edificis que la formen i que és clau per la connectivitat entre el centre de la ciutat i el port.

La seva urbanització no s’ha renovat en més 40 anys quan es va remodelar amb criteris del segle passat, com a gran rotonda amb coca central, envoltada d’aparcament, potenciant l’ús del cotxe privat.

Actualment presenta deficiències importants en enllumenat, enjardinament, pavimentació, mobiliari urbà i jocs infantils.

Darrerament s’han incrementat les activitats veïnals i s’hi ha establert un mercat els dissabtes, encara embrionari, que perilla de desaparèixer, en part, per la mala qualitat de la urbanització existent.

Formen part dels pressupostos participatius de l’any 2019 i el present 2021 dues actuacions de baix pressupost, encara per executar, que poden millorar la plaça i que han estat promogudes pels propis veïns del barri per l’excessiva burocràcia del consistori.

Es tracta, d’una banda, de implantació de nou mobiliari urbà esportiu per a dur a terme activitat saludable a un dels espais de la zona central. En segon lloc, una reordenació i potenciació de la zona lúdica infantil a més d’una millora de l’ús de la plaça per als vianants amb diverses actuacions que corregeixin la mobilitat de vehicles i passivin el trànsit rodat.

És una ocasió immillorable per a acompanyar aquestes actuacions amb un seguit de petites actuacions que, d’altra banda, s’haurien d’haver fet ja fa anys per el manteniment habitual de carrers i places de la ciutat.

Aquestes millores es podrien fer amb les partides habituals del pressupost ordinari en matèria d’urbanització que podrien promoure accions com:

-Substitució parcial de l’enllumenat

-Millora de l’arbrat i enjardinament

-Millora puntual del paviment de la zona central

-Millora de la senyalització horitzontal, incloent nous passos de vianants

-Substitució de part del mobiliari urbà, de jocs infantils, bancs i papereres

-Millora del pas soterrat que connecta amb el Port que ara es poc amable i no convida al seu ús.