CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

18 de desembre del 2021

L'Ajuntament de Tarragona aprova per unanimitat a plenari les mocions del Barri del Port sobre la Pl.Carros i Edifici Santiyán

Els grups municipals PSC i C's van assumir aquest divendres al plenari municipal la defensa de les mocions presentades conjuntament per l'AVV del Port i La Xarxa de La Marina per a la millora de la Plaça dels Carros i l'ús social i veïnal de l'edifici municipal abandonat del carrer Santiyán, que van ser aprovades per unanimitat.


En fase de debat van intervenir el conseller de Patrimoni Hermán Pinedo qui va mostrar sorpresa per la defensa del grup socialista "quan aquest partit va governar 12 anys sense fer res pel Barri del Port i la Part Baixa''. Per altra banda Eva Miguel de la CUP, va assenyalar que "és un barri deixat i amb un gran potencial" recordant la lluita i defensa del veïnat #PerUnBarriDigne "fins els nassos" i que reiteradament la rehabilitació d'edificis dels darrers anys han anat destinat a pisos turístics i que ara es fa difícil poder donar resposta a tantes demandes fruit de molts anys d'inacció. Tot i així Miguel indica que s'està escoltant de forma activa a les entitats veïnals i s'està treballant "i tan de bo poguéssim anar més ràpid del que és pot" i va recordar la implantació del Mercat de la Pagesia que va sorgir d'una moció de la CUP. Finalment des d'En Comú Podem, Carla Aguilar, va celebrar l'arribada i les demandes de la moció de la Plaça dels Carros considerant-la del tot necessària.

Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat i en explicació de vot, Sonia Orts, no adscrita, va recordar als consellers Pinedo i Miguel que estan actualment governant i que n'han votat a favor que es destini una partida dels pressupostos del 2022 en el Barri del Port i, per tant, que cal que indiquin quan i en què "sinó estarien mentint'', ja que ells mateixos no estan informats al respecte i que si realment estiguessin treballant pel barri no arribarien aquestes mocions.

Per la seva part, el conseller de Comerç, Dídac Nadal, admetia les necessitats i reclams del Barri del Port i va defensar que en el temps de govern "hem fet el que hem pogut", recordant per exemple que en la darrera tempesta gràcies a les intervencions al clavegueram no es van repetir els habituals episodis d'inundacions. També el treball conjunt amb l'entitat veïnal per a la dinamització de la plaça dels Carros i el Mercat de la Pagesia. Nadal assenyala que "el repte d'intentar reconduir les anomalies de l'anterior govern és tan majúscul que hi ha dificultats per poder-ho assolir, però s'hi treballa per fer-ho realitat".

Des del PSC, Mario Soler ha volgut recordar intervencions de l'anterior govern envers el Barri del Port com l'Escola d'Idiomes, les escales mecàniques, la Plaça dels Infants, el pas soterrat de la Plaça dels Carros, o les càmeres de vigilància.

El conseller de territori, Xavi Puig, agraïa la moció tot i admetre conèixer bé les necessitats del veïnat per estar-hi en contacte i en treball, i recordava també la implantació d'un pas de vianants a la Plaça dels Carros que feia molts anys es reivindicava i eliminació de la petita rotodona millorant el trànsit de l'entrada del carrer Apodaca que es va també pavimentar. De la mateixa manera va recordar el projecte previst per a l'any vinent per a la peatonalització del carrer Orosi com entrada al barri i ciutat des de l'estació i que ''aquests dies s'està adjudicant el Pla Integral de la Part Baixa on el veïnat i entitats ens diran com volen el futur del Barri del Port''. D'aquesta manera "podem dir que s'han fet moltes coses i que hi ha moltes per fer i vindran moltes més" i en aquest sentit va anunciar tres compromisos. "El primer a executar els pressupostos participatius referents al barri que hi ha pendents, com a segon, seguir dialogant amb els veïns i les entitats del barri, i en tercer lloc destinar dues partides al pressupost vinent, una pel projecte de remodelació del carrer Unió, pl Prim i Apodaca que donarà molt de fluxe entre la Part i Alta i la Part Baixa, i per altra una partida molt ambiciosa de millores a l'espai públic, voreres, places, arquitectura de la pl carros, etc".

Sobre la moció de l'edifici del carrer Santiyán

En fase de debat, novament intervenia el conseller de Patrimoni Hermán Pinedo per tornar a retreure a l'equip socialista la defensa d'aquesta moció, assenyalant que ''aquest edifici a l'anterior govern estava regalat pel senyor Ballesteros a l'INCASOL en un conveni de permutació que preveia enderrocar-lo" assenyalant que ell ho va aturar. Del mateix mode indicava que ''després de 40 anys d'abandonament l'equip de govern actual hi està actuant i s'està invertint 21 mil euros per al seu sanejament i recuperació de les parts danyades de l'edifici, estem treballant i volem mantenir-lo i recuperar-lo, és una actuació molt complexa però ho farem'', afegint que "recentment ens vam reunir novament amb les entitats veïnals del barri per treballar i buscar solucions i fer un espai públic i civic, hi ha un compromís absolut".

La consellera Eva Miguel també indicava que l'estat actual de degradació respon als llargs anys d'abandonament on ni tan sols s'havien tapiat les finestres per evitar l'actual palomar amb que compta l'edifici. Del mateix mode reconeixia la necessitat de dotar al barri d'equipaments socials i l'escolta activa per donar resposta al reclam del barri i poder donar nous usos a edificis com aquest.

La moció quedava aprovada per unanimitat i en explicació de vot va intervenir José Luis Calderón, no adscrit, qui va retreure a Pinedo haver titllat de "mocions demagògiques" les mocions veïnals en la seva intervenció de retret als socialistes. Carla Aguilar, des dels comuns, va celebrar la moció assenyalant que l'edifici hauria de tenir dos usos, un per habitatge d'ús social i per altre per acollir les necessitats de les entitats del barri.

Des de Junts per Tarragona, Elvira Vidal, consellera de Parcs i Jardins, admetia el poder obrir al veïnat i al barri del pati de l'edifici com jardí i espai verd. No obstant assenyalava que caldria obrir un procés participatiu per decidir els usos de l'edifici. El socialista Mario Soler, novament recriminava novament els retrets en lloc de cercar consens. ''Estem aquí per parlar del futur del barri i la ciutat, si vostès estan anclats en el passat és el seu problema''.

Per la seva banda, el conseller Xavi Puig, explicava la visita recent a l'edifici amb les entitats veïnals per seguir les obres que s'estan realitzant, compartint la necessitat i compromís d'un equipament públic que serviria per dinamitzar el barri i atreure gent d'altres punts de la ciutat, i que es podria anar remodelant en fases. En aquest sentit Puig assenyala la neteja interior i remodelar la planta baixa per a oferir espai a les entitats del barri com a primera fase i temps per debatre i treballar la possibilitat sobre l'habitatge cooperatiu.