CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

21 de setembre del 2012

Carrer Reial (Història)


(En castellano -aquí-)

Inicialment anomenat Camí Reial de València, el Carrer Reial de Sant Carles al s.XVIII, Carrer de Sant Carles i Carrer Major al s.XIX i Carrer Reial a seques des de finals del s. XIX. Passat el Portal de Sant Carles o del Francolí el carrer unia amb la via de València i d'aquí al nom inicial. Posteriorment precisament per aquest portal de Sant Carles també rep aquest altre nom o bé canvia Camí Reial per Carrer Reial.


El carrer va ser urbanitzat a inicis del s.XIX i també va rebre el nom de Carrer Major de la Marina o del Port per ser el més notable i de majors dimensions.

Encara que pugui semblar-ho, el nom de Reial no feia referència ni tenia relació alguna amb la reialesa, a pesar que es va allotjar en aquest carrer i en el de Comte de Rius el rei d'Espanya don Amadeu I de Savoia.

En l'encreuament amb Carrer Jaume I estava el Portal del Francolí que es va enderrocar en 1882 per acord municipal. En 1873 a causa del canvi de règim polític el carrer passa a anomaner-se 'Calle de la República' encara que es va recuperar la denominació anterior novament al 1874, un any més tard, fins avui dia.


Fonts:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)