CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

26 de setembre del 2012

Edifici Residencial del Carrer Sant Josep (Noucentisme)


(En castellano -aquí-)

Va ser el primer bloc de pisos de lloguer construït a Tarragona i situat al Barri del Port, on popularment el coneixien com "la casa grande". Un clar exemple d'arquitectura Noucentista adaptada al naixement d'arquitectura domèstica dels blocs d'apartaments. L'empresa Arquitectura i Enginyeria de Barcelona, mitjançant el seu representant Joaquim Tintoré va encarregar el projecte a l'arquitecte Luis Ruiz Tortajada entre els anys 1918-1919.


L'edifici ocupa la meitat de la illa de cases, dóna a tres carrers: Carrer Sant Josep 3, Carrer Sant Miquel 6-8 i Carrer Rebolledo 12. L'espai està molt ben aprofitat i a l'interior hi ha vuit patis interiors i dues caixes d'escala.

A l'exterior, les combinacions de les balconades juntes o separades i baranes de ferro o balustrades de pedra, són diferents en cada façana.

Destaca l'ornamentació dels dintells de l'últim pis i la capelleta de la cantonada per a una escultura. Per no perdre el ritme compositiu de la façana, en la planta inferior algunes de les obertures són cegues/tancades.

Al mateix any 1919 es va afegir una planta, projectada per Josep M. Pujol de Barberà, l'arquitecte que es va encarregar uns anys abans, al 1908, de la transformació del Gran Hotel Continental situat a uns metres, en la cantonada entre Carrer Apodaca i Carrer Barcelona, d'estil modernista.

Fonts:
-Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Pag. 80 (Diputació de Tarragona)