CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

9 de novembre del 2019

Alerten de l'arribada de perilloses rates negres a zones portuàries


Les autoritats sanitàries han advertit de l'arribada de la rata negra a zones portuàries del nostre país. Una espècie invasora i inèdita a l'estat espanyol que es pot estendre a la velocitat d'una plaga i causar conseqüències devastadores,

Tot i que per ara no consta la seva presència a Tarragona, sí s'ha començat a detectar casos a altres ciutats portuàries com Barcelona i Palma de Mallorca, encara que també a diversos barris del centre i perifèria de Madrid, i a les illes Canàries.

L'avanç de la rata negre (Rattus rattus) pel nostre territori pot ocasionar un greu desastre natural perquè aquest animal està considerat una de les 100 espècies exòtiques invasores més perjudicials del planeta, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), a causa del seva agilitat i capacitat d'adaptació i reproducció (cinc o sis cops l'any i amb entre 5 i 18 cries).

Transmissores d'importants malalties


L'espècie prové d'Àsia, mesuren uns 50 cm de llarg amb una cua de 17 a 24 cm i pesa uns 250 grams. Especialitzada en enfilar-se, fa els nius a les teulades i als arbres i també solen aparèixer als àtics. Són omnívores, mengen de tot, i a les ciutats s'alimenten de restes de menjar i rebuig.

Les rates negres poden transmetre a l'espècie humana malalties com la salmonel·losi o la leptospirosi, així com patir febre, fort mal de cap, dolors musculars, de les articulacions i dels ossos, si estem en contacte perllongat amb elles.

Es recomana segellar bé les fissures dels edificis per evitar que entrin i que les escombraries no siguin accessibles per aquests animals, així com avisar a les autoritats qualsevol presència d'aquesta rata.