CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

17 de juliol del 2021

El Port de Tarragona inaugura el nou Museu del Port amb una emocionant museografia per a tots els públics



Aquest dissabte 17 de juliol, el Port de Tarragona ha inaugurat el nou Museu del Port després d’una reforma integral per crear una emocionant i atractiva oferta museogràfica oberta a tots els públics (Mira aquí totes les FOTOS). 

L’acte d’inauguració, ha estat presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i el president del Port de Tarragona, Josep M Cruset. A més a més, a l’acte hi ha participat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el secretari general de la Vicepresidència i Departament de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font; la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Teresa Pallarès, i, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, entre d’altres. 


L’acte, conduït per la directora de Port i Ciutat, Montse Adan, també ha comptat amb l’assistència del director del Port de Tarragona, Ramón Ignacio García; el director d’Infraestructures i Conservació del Port i responsable de les obres del Museu, Carles Segura; la responsable del Museu, Mercè Toldrà, així com diferents personalitats i responsables relacionades amb l’entorn Port i Ciutat com la presidenta de l'AVV del Port, Mari Carme Puig, entre d'altres.


Un cop finalitzat l’acte de parlament, la presidenta del Parlament i Josep M Cruset han procedit a descobrir una placa commemorativa, situada a la façana principal del Museu, que servirà de recordatori d’aquest dia especial.


Actuació dels elements festius 


L’acte d’inauguració del Museu també ha comptat amb la participació d’elements festius del Serrallo, del Barri del Port i de la resta la ciutat amb una ballada i l’encesa d’una tronada. Tot seguit, les persones assistents, en grups reduïts i amb els protocols establerts per la COVID-19, han visitat el nou museu i han gaudit, en primera persona, d’una experiència que ha apel·la als sentits a través dels nous llenguatges i recursos incorporats al Museu.


Un antic magatzem


Vint anys després de la seva inauguració com a museu, aquest antic magatzem canvia el seu aspecte per adequar-se millor al seu ús actual. La intervenció és respectuosa amb la construcció original, i manté el seu sentit, tractant-lo com l’element patrimonial que és. 

Des de l’estiu de l’any 2020 el Port ha estat treballant en el procés d’una renovació integral d’aquest espai cultural i històric de la ciutat. Les obres han culminat en gairebé un any en què, el magatzem construït al primer terç del segle XX, s’ha convertit en un espai més nou i modern per exposar el fons patrimonial portuari, i a la vegada, oferir una nova museografia d’emocions gràcies a la incorporació d’elements visuals i interactius. 


Segons declaracions de Mercè Toldrà, responsable del Museu del Port, "La incorporació de nous elements de patrimoni portuari vinculats a l’activitat pròpia d’un port així com d’objectes cedits per particulars relacionats amb els ports pesquer i esportiu, reforcen, encara més, el vincle entre la institució cultural i el públic aficionat o professional del món de la mar”. 

La nova museografia varia el format de l’anterior distribució, es crea un recorregut més lineal en què la persona que el visita gaudeix d’un itinerari on es troba amb objectes nous i, aconsegueix submergir, a qui el visita, en les diferents temàtiques que l’espai exposa. A més, el nou itinerari interior permet fer un recorregut més íntim, personal i interactiu. La nova exposició permanent del Museu facilita que la visita sigui una col·lecció d’experiències lúdiques i sensorials per a qui ho visita: videojocs, audiovisuals de gran format, projeccions de 360 graus o expositors interactius fan que tothom que s’apropi al Museu, ubicat al Moll de Costa, se submergeixi dins del món de la mar per conèixer de primera mà el Port de Tarragona del passat i del present.


Noves visites


El Museu del Port de Tarragona es pot visitar de forma gratuïta en diferents franges horàries. De juny a setembre, de dimarts a dissabtes de 10:00 h a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h i els diumenges i dies de festa d'11:00 h a 14:00 h. Durant el mes d’agost de dimarts a dissabtes de 9:00 h a 15:00 h, a les tardes romandrà tancat. Diumenges i festius d’11:00 h a 14:00 h. Finalment, d’octubre a maig l’horari serà de dimarts a dissabtes de 10:00 h a 14:00 h i de 16:00 h a 19:00 h. Diumenges i festius d’11:00 h a 14:00 h

Des de l'AVV del Port s'ha organitzat una visita guiada per al veïnat interessat per al proper dimecres a la tarda amb reserva (més detalls).