CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

6 de novembre del 2014

El patrimoni romà del Barri del Port en estat d'abandonament i altres encants turístics sense descobrir

Teatre Romà al Barri del Port

El Barri del Port compta amb diversos espais amb restes del patrimoni romà que es troben en situació de deixadesa i abandonament, com la resta del barri podrien apuntar les veus més crítiques de la zona o el veïnat en general. És el cas del Teatre Romà al carrer Nou de Sant Magí, els Jardins Vapor al costat de la Chartreuse o les enterrades Termes del carrer Sant Miquel.

El que fora en el seu dia un dels edificis més importants i emblemàtics de la Tàrraco Romana, el Teatre, és avui dia un dels menys valorats a la ciutat si es té en compte la cura i mostra turística que se'n fa del Circ o l'Amfiteatre. Els veïns del Barri del Port utilitzen el mateix argument i crítica que amb la neteja. Consideren que l'Ajuntament inverteix més en la Part Alta pel seu valor turístic i menys en la Part Baixa fins al punt de "ser l'abocador de la ciutat". Es senten maltractats i menyspreats "ja que hi paguem els mateixos impostos" diuen.

L'Associació de Veïns del Port, lamenta la situació i considera que també es podria fomentar el turisme de la Part Baixa. El Tetare Romà propietat de la Generalitat, va ser inclòs per l'Unesco com a Patrimoni de la Humanitat i "tan sols es neteja l'espai quan vénen a fer la revisió per no perdre la distinció" se sap.

Tal com publicava fa uns dies el Diari de Tarragona, al 2008 s'hi van descobrir un sector de quatre grades i al 2010 es va habilitar un mirador i es va renovar la cartelleria informativa amb arranjament de la façana del carrer Nou de Sant Magí. No s'ha fet cap altra actuació i no està obert al públic, més que als que s'hi cuen a jugar o a fer altres tipus d'activitats diverses fins al punt que la Guàrdia Urbana ha hagut d'anar-hi en algunes ocasions.

Els Jardins Vapor al costat de la Chartreuse van suposar un nou descobriment d'una font romana a peu del port de l'època com a llegat romà a la Part Baixa. Es va arreglar i enjardinar la zona que és visible frontalment i des del mirador del carrer Zamenhof. Tot i així no s'hi fa gaire manteniment en neteja ni tampoc s'ha potenciat la seva visita en les rutes i guies turístiques de la ciutat. Encara menys es pot parlar de les termes romanes trobades al carrer Sant Miquel i que posteriorment van ser novament enterrades i així romanen encara avui dia en un de tants solars abandonats de la zona.

No són els únics encants del barri, hi ha molts altres desconeguts, sense descobrir ni potenciar, i que pots conèixer en -aquest enllaç-