CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

5 de novembre del 2018

80 anys dels bombardejos franquistes que van debastar la Part Baixa

Avió Savoia S sobrevolant el Port durant la Guerra Civil
Aquest dilluns es compleixen 80 anys des que el 5 de novembre del 1938 la ciutat de Tarragona, i especialment la Part Baixa, va patir un dels bombardejos més importants de la Guerra Civil a Catalunya.

Gràcies a la concentració de ciutadans als refugis de la ciutat, nomès es va lamentar una víctima mortal.

Tot i així, van ser nombrosos els estralls materials que van causar la trentena d'avions nazis al servei de Franco que van descarregar unes 300 bombes entre les 17h i les 4h de la matinada.


74 edificis totalment destruïts


Concretament a la Part Baixa i la zona del Port de la ciutat es van destruir totalment 74 edificis i més de mig miler van patir importants danys. I es que el Port de Tarragona com a centre de subministrament, tant de les tropes, com de la població civil, va estar greument afectat pels bombardejos durant tota la Guerra Civil espanyola. El primer atac aeri va tenir lloc el 27 de maig de 1937. A la tardor i l’hivern del mateix any, els bombardejos s’intensificaren i afectaren greument les instal·lacions, paralitzant pràcticament, l’activitat comercial.

El 3 de juny de 1938, sis avions italians llencen 60 bombes sobre el Port i la Part Baixa de la ciutat, amb un resultat de 12 morts i 25 ferits.

Finalment, al llarg de la guerra, van ser 230 els morts i 350 ferits comptabilitzats a Tarragona.