CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

20 de març del 2019

L'Ajuntament adquireix els terrenys entre el Teatre Romà i les Termes per al futur Parc Arqueològic

Una imatge de les termes romanes al descobert
L’Ajuntament de Tarragona ha donat un nou pas per fer possibles les excavacions arqueològiques sota les naus industrials situades entre el Teatre Romà i les Termes romanes del carrer Sant Miquel, al Barri del Port, permutant la propietat dels terrenys, informa avui el Diari Més.

D'aquesta manera la Comissió d’Urbanisme pot apropiar-se de les naus en desús d'aquest indret del barri i cedeix a canvi uns terrenys municipals del barri de Sant Pere i Sant Pau, redactant un projecte d’urbanització i reparcel·lació que es podria allargar 8 mesos.  L’objectiu del govern de la ciutat i la Generalitat és enderrocar aquests edificis per, després, començar una excavació arqueològica que tindrà la missió de revelar el més que probable ric patrimoni històric que s’amaga sota aquests edificis. 


Les enterrades termes del carrer Sant Miquel

Entre altres, les Termes del carrer Sant Miquel datades en un moment avançat de l’època altimperial, segurament a la primera meitat del segle III dC. Aquestes termes són una peça important de l’arqueologia tarragonina i d’altra banda són un monument força excepcional en el context de l’arqueologia romana a Hispània. Van ser descobertes en unes excavacions fetes entre 1994 i 1998 al solar del carrer de Sant Miquel, número 33, de Tarragona, en el curs d’unes actuacions arqueològiques urbanes preventives que van ser coordinades per l’arqueòleg Josep Maria Macias. 

Després de ser investigades pels arqueòlegs, van ser cobertes amb terra per protegir-les i des de fa dues dècades romanen sota un solar abandonat. Segons el rotatiu, a la zona del teatre hi va haver construccions anteriors, vinculades a l’activitat portuària, com magatzems i botigues, a més d’un carrer del segle I aC. L’ocupació més antiga data del segle II aC i correspon a un dipòsit.

La Reial Societat Arqueològica de Tarragona reclama des de fa anys el disseny d’una ruta romana a la Part Baixa per posar en valor i fer accessible a les visites els jaciments que s’estenen des del Teatre fins a la Tabacalera i que inclouria restes com les de les termes. Des de l'Ajuntament es parla de la construcció d'un futur Parc Arqueològic.