CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

23 de maig del 2015

Els canvis i millores que els partits polítics tarragonins contemplen per al Barri del Port i la Part Baixa


Iniciada la campanya electoral per a les municipals 2015, el veïnat del Barri del Port, cridat com la resta de ciutadans a les urnes aquest diumenge 24 de maig per decidir quin vol que sigui el seu alcalde, ha rebut i escoltat en les dues últimes setmanes als diversos partits polítics en reunions a l'Associació de veïns. Tots ells contemplen canvis i millores i alguns han efectuat promeses sobre el barri i la Part Baixa en general.

La falta de neteja, el precari comerç, l'incivisme o inseguretat, l'estat actual de l'Estació de trens, la falta d'equipaments per a joves i gent gran, són entre altres, les principals preocupacions i problemes del barri. En aquest sentit, segons el que figura als seus programes electorals i el que han donat a conèixer en les seves visites amb el veïnat aquestes dues últimes detmanes, cal destacar el següent:


El PSC millorarà els c/Reial, Apodaca, Pl.Prim i Infants per fomentar el comerç

Josep Fèlix Ballesteros, actual alcalde de Tarragona, aspira a ser reelegit per tercer cop. El líder del PSC a Tarragona promet de cara al Barri del Port i la Part Baixa un seguit de canvis i millores:

-Millora dels carrers Unió, Gasòmetre, Apodaca, General Contreras, Orossi, Pau del Protectort i Reial per fomentar el comerç de proximitat.
-Remodelació Pl. Prim, confluència Unió amb Apodaca.
-Remodelarem la Plaça dels Infants.
-Habilitarem un nou local social per l’Associació de Veïns.
-Projecte "Racons" per a la millora d'espais degradats en cada barri.
-Convertir Tabacalera en un gran centre cultural i nou Museu Nacional Arqueològic.
-Instar a Generalitat per mantenir i adequar el Teatre Romà.
-Desplegament de policia de barri.
-Implantarem un sistema de vigilància permanent mitjançant càmeres de seguretat.
-Obertura de la ciutat al mar: passarel·les per apropar la platja del Miracle.
-Creació d'una regidoria per a la Gent Gran.
-Arranjament de llars on visquin persones grans soles.
-2.500 places gratuïtes per a activitats d'envelliment actiu.
-Seguirem reivindicant la utilització de tot l’edifici de la Chartreuse per Escola d’Idiomes.
-Seguirem reivindicant la construcció sense demora del pas de vehicles soterrat a la zona de la Plaça dels Carros.


El PP frenarà la proliferació de locutoris, basars, kebabs i mesquites

Alejandro Fernández, alcaldable per PP Tarragona, contempla propostes com:

-Destinarem un milió d'euros en rehabilitar façanes i edificis en mal estat o abandonats.
-Limitarem la proliferació de basars, kebabs, mesquites i locutoris (abundants a la Part Baixa) per garantir el comerç tradicional tarragoní.
-Centralitat i recuperació de la Part Baixa traslladant l'Estació de Trens al carrer del Mar i establint la terminal de creuers a la Marina Port Tàrraco.

(consulta el programa)


CiU buscarà mecanismes per obrir una Llar de Jubilats, una d'Infants i un centre de dia

Albert Abelló, alcaldable per CiU, en relació amb el Barri del Port, la Part Baixa i punts que poden interessar a la zona, proposa el següent:

-Determinació amb el vandalisme i les actituds incíviques. Un nou impuls a la seguretat ciutadana amb les patrulles a peu de la nostra Guàrdia Urbana.
-Incorporació de nous serveis i activitats als esplais per a la gent gran.
-Instal·larem el Museu Nacional Arqueològic a l’edifici de la Tabacalera.
-Pla de xoc en neteja.
-Reducció en els propers 4 anys, del 80% de la població actual de coloms a la ciutat de forma ecològica i sostenible.
-Redactarem el Pla Director de l’Oci Nocturn amb l’objectiu de regular i potenciar el lleure durant la nit preservant la tranquil.litat i el descans dels veïns.
-Impulsarem un pla integral de dinamització econòmica i comercial a la vegada que regularem els comerços del Barri del Port.
-Cercarem mecanismes per poder obrir al Barri del Port una Llar de Jubilats, una llar d’infants i un centre de dia.


ERC proposa una tranformació integral de la Part Baixa

Pau Ricomà, alcaldable d'ERC, fa les següents propostes respecte el barri:

-Declarar la Part Baixa àrea de Conservació i Rehabilitació, que implica protegir els drets del ocupants legals, convenis de rehabilitació amb dotació de fons econòmic, entre altres mesures.
-Construir un pas soterrat per vehicles a l’estació, alliberant així al carrer Reial d'excés de trànsit. Aquesta actuació correspondria executar a ADIF, una exigència que en els darrers anys ha oblidat l’Ajuntament.
-Fer de les places del Carros i dels Infants dos espais de vida social. Punts de trobada i esbarjo.
-Crear un Centre de Creació Artística al Palau Firal, un espai de trobada i de coworking pels artistes de totes les disciplines.
-Impulsar un pla de dinamització comercial, amb la realització d’actuacions com la peatonalització de carrers i la promoció comercial.

(consulta el programa)


Ciutadans vol instaurar la figura de l'agent cívic

Entre les propostes del partit de Rubén Viñuales, Ciutadans, en relació al barri destaquen:

-Intervenció urbanística a Pl.Carros i Pl. dels Infants per dinamitzar i evitar la degradació progressiva de la Part Baixa.
-Traslladarem les oficines i dependències municipals a l’edifici de la Tabacalera ja que l'estacionament de vehicles és més fàcil, com l’accés amb transport públic i apropa l'ajuntament als barris.
-Figura del agent cívic de barri esdevindran una unitat integrada dins la Guàrdia Urbana amb funcions dissuasòries i pedagògiques.
-Mesures de control de colònies de gats, regulació de la població de coloms.
-Fer dels solars, aparcaments dissuasius.

(consulta el programa)


Ara Tarragona vol fomentar relació entre joves i gent gran

El partit d'Emili Rivelles, Ara Tarragona, també contempla propostes com les següents:

-Instal·larem càmeres de seguretat, pactades amb els veïns, en els barris de Llevant, Sant Salvador i la zona de la Part Baixa de Tarragona.
-Implantarem de manera efectiva el projecte sobre colònies felines garantint l’adequada atenció als animals i la convivència amb els veïns.
-Farem un control ètic de la població de coloms i instal·larem colomers ecològics.
-Crearem, a tots els barris, espais de treball perquè els joves i els universitaris puguin estudiar.
-Convocarem un Consell de Participació Intergeneracional entre joves i gent gran per fomentar la participació social i crearem programes que els facin compartir experiències.


ICV s'implicarà en reactivar carrers i zones comercials en crisi i recuperar locals buits

El partit d'Arga Sentís, ICV-EUiA, no fa "promeses" concretes referides al Barri del Port o la Part Baixa tot i que sí hi ha aspectes al programa que poden ser interessants en aquesta part de la ciutat com les següents:

-Assolirem l’excel·lència en la neteja urbana, amb més implicació ciutadana i d’agents socials en el manteniment de l’espai públic.
-Cal promoure projectes integrals de millora i rehabilitació de barris, habitatges i edificis, que permetin incorporar centenars de persones com a agents actius del canvi energètic. Plans energies renovables.
-Elaborarem un Pla de protecció del comerç urbà davant de la nova normativa dels arrendaments urbans. Estratègia de reactivació de carrers i zones comercials en crisi, amb mesures específiques per reobrir locals, en especial amb el foment d’activitats socials i culturals.
-Establirem mesures econòmiques i fiscals per recuperar l’activitat comercial dels locals buits situats en eixos comercials.
-Volem que la gent gran continuïn sent ciutadania de ple dret com en altres etapes de la vida i que els siguin reconeguts els seus drets i la seva dignitat. Combatrem la soledat en la qual es poden trobar moltes dones grans, a través de programes d’acompanyament i voluntariat, d’activitats i d’incentivar la seva participació social.
-Crearem espais als barris que fomentin activitats alternatives d’interès juvenil per evitar l’immobilisme en el seu temps d’oci i incentivar l’ús i aprofitament del seu entorn més proper. Així com incentivar l'intercanvi entre els barris i el centre.


La CUP proposa dinamitzar el barri i donar ús a espais i edificis desaprofitats

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) amb Laia Estrada com alcaldable, contempla propostes com le següents:

-Celebrar les Juntes de Govern Local de caràcter itinerant, en els diferents barris de la ciutat, per tal de fomentar la participació de la ciutadania en la presa de decisions públiques.
-Garantir una xarxa d’escoles bressol públiques que cobreixin les necessitats de la ciutat
-Respondre contra l’espai de la por. Per exemple, la Part baixa de la ciutat enregistra casos d’agressions i l’Ajuntament anuncia la instal·lació de sistemes de videovigilància. Aquesta gestió de la por cal combatre-la amb un millor urbanisme i amb la millora de l’espai públic. Cal combatre el discurs polític municipal que emfatitza la gestió de la por i que predica la xenofòbia i la criminalització de les classes populars.
-Redistribuir els usos culturals i socials de la ciutat, superant el desequilibri entre els barris i el centre de la ciutat. Promoure més ofertes en l’àmbit de l’oci, la cultura i el lleure (teatres, equipaments, festes majors de la ciutat) per resoldre les escletxes actuals entre el centre i la perifèria tarragonina.
-Encarar l’escandalosa problemàtica de les edificacions de titularitat pública que estan en desús o infrautilitzades. Ens referim a allò que des de la CUP de Tarragona hem batejat amb el nom de «Grans Runes» de la ciutat. Entre elles a la Part Baixa la comissaria del carrer Santiyán.
-Els Plans de Barri subvencionats a través de la Llei de Barris a Tarragona només han tingut cert efecte a la Part Alta i a Campclar, però deixant de banda altres entorns més deprimits de la ciutat (Sant Salvador, la Part Baixa, la Floresta).
-Fer un estudi per tal de dinamitzar la zona del mercat en base a fer zones peatonals entre la Rambla Nova, c/Colom, c/Soler, etc. Amb previsió que es pugui arribar a unificar una gran zona que arribi fins al Teatre Romà i les restes romanes que hi ha vora l’actual EOI (Charteuse), tot plegat sota la idea de promocionar un nou punt d’interès romà.
-Promoure el patrimoni industrial per explicar el paper de la classe obrera i les seves condicions de vida i laborals (La Tabacalera, descarregadors del port…).

(consulta el programa)

A continuació pots veure tots els vídeos de les visites electorals aquestes últimes setmanes a l'Associació de Veïns del Port: