CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

21 de maig del 2015

La 'Ruta de les Xemeneies' mostrarà el patrimoni industrial de la Part Baixa divendres 29 de maig

El proper divendres 29 de maig té lloc a les 17.30h una interessant activitat organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona, una ruta pel llegat industrial de la Part Baixa, 'La Ruta de les Xemeneies'.

Aquesta activitat gratuïta amb inscripció prèvia proposa fer un recorregut per tres espais urbans de Tarragona, dos dels quals conserven xemeneies històriques. Són vestigis patrimonials d’èpoques en què la Part Baixa de la ciutat estava ocupada en gran mesura per edificis dedicats a activitats industrials i comercials, alternats amb cases de veïns i petits tallers auxiliars, sovint d’artesans boters. 

Són fites que ens permetran relatar els inicis de la industrialització a Tarragona, difícils i, al capdavall, frustrats.  No estaria de més recordar algunes passes que ens han conduit fins el domini actual de la indústria química. Començarem per la Tabacalera, construïda a la dècada del anys vint del segle passat i seguirem per la Farinera, situada a la plaça del mateix nom, i a continuació la primera fàbrica tèxtil de la ciutat, transformada a comançament del segle XX en fàbrica del licor Chartreuse i que actualment acull l’Escola Oficial d’Idiomes i dependències administratives de la Generalitat.  

S'explicaran els diversos contextos econòmics i socials en què les xemeneies van ser construïdes, contextos que les van veure funcionar, però també ens aturarem en les vides posteriors que han assumit, amb peripècies interessants que sovint se’ns passen per alt.

Conduïda per l’arquitecte Ramon Aloguin i Pallach (Tarragona, 1951) qui entre 1982 i 1998 va treballar al Servei del Patrimoni Arquitectònic dela Generalitat. En el seu moment va participar en la redacció del Pla Especial Pilats, que va permetre la recuperació de la capçalera del Circ Romà de Tarragona, i en intervencions de restauració a Escaladei, Miravet, Santes Creus i Poblet o la rehabilitació de l’actual seu del ICAC a la plaça del Fórum. Actualment compatibilitza el seu treball al Servei de Recursos Materials de la URV amb l’estudi del desenvolupament urbà històric de la Part Baixa de Tarragona.

Una oportunitat amb places limitades

La ruta tindrà lloc el divendres dia 29 de maig, començarà a les 17.30 h i el lloc d’inici i trobada és la porta principal de la Tabacalera al passeig de la Independència. Està previst acabar a les 20 hores a la Biblioteca Pública de Tarragona. 

Ruta gratuïta amb places limitades. Inscripció prèvia a la Biblioteca, per telèfon al 977 240 331 o per correu a bptarragona.cultura@gencat.cat